Gezamenlijke website van de Synagoge Meerssen en het Leerhuis Limburg

In het Hebreeuws de Tora lezen

De Hebreeuwse teksten van de Tenach (Wet, Profeten en Geschriften / Oude Testament) zijn een van de bronnen van onze cultuur. In deze cursus leert u de eerste beginselenvan de Hebreeuwse grammatica en breidt u uw woordenschat uit aan de hand van Genesis12–13 en 22 (met name de verhalen over Abraham). Er wordt gewerkt met de methode Wegwijs in de Tora.
Deze methode is ontwikkeld voor leerlingen vanaf groep 7(10 jaar) en ook voor volwassenen erg toegankelijk en aantrekkelijk.
Van september 2019 tot januari 2020 zijn er tien bijeenkomsten die ongeveer om de twee weken plaats vinden. Cursisten dienen de Hebreeuwse letters te kunnen lezen
Plaats: Evangelische Gemeente Paulus, Evence Coppéelaan 31, 3600 Genk (B)
Tijd: Dinsdagavond 3 en 17 september;
1 en 22 oktober;
5 en 19 november;
3 en 17 december 2019;
7 en 21 januari 2020,
19.30–21.30 uur
Kosten:
€ 110,-- excl. lesmateriaal + € 25,--
Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.en aanmelding

Jozef in Heerlen

14 van de 50 hoofdstukken van het boek Genesis (Beresjiet) zijn aan hem gewijd: Jozef, een van de twaalf zonen van Jakob. Zijn curriculum kent pieken en dalen. Van verwende jongen tot slaaf, van gevangene tot eerste minister van Egypte.

Bij het Leerhuis Limburg leest een aantal cursisten de Jozefcyclus in het Hebreeuws. Er worden per bijeenkomst een aantal verzen voorbereid aan de hand van een woordenlijstje met opmerkingen en vragen over de grammatica.

Zin om mee te doen en weer eens Hebreeuwse teksten te lezen en daarover te praten? Kom vrijblijvend een keer kijken!

Praktisch

Tijd:                    Woensdagavond 4 en 25 september, 30 oktober, 20 november en 11 december 2019, 18.45–20.45 uur
Plaats:                Kerk aan het Tempsplein, Tempsplein 14 in Heerlen
Prijs:                   € 90,-- voor vijf bijeenkomsten
Docente:            Joanne Seldenrath
Niveau:              Gemiddeld

Meer informatieDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en www.leerhuislimburg.nl

De ontwikkeling van de joodse literatuur, enkele voorbeelden

Op zondag 24 februari 2019 om drie uur 's middags geeft Johan van de Walle een inleiding op de joodse literatuur aan de hand van enkele belangrijke commentatoren zoals Rashi op de Pentateuch. Hij probeert aan de hand van enkele voorbeelden een beeld te schetsen van de overdracht van Wet door de voortdurende overdracht van de leringen en instructies uit de Thora aan de hand van de commentaren op de Thora. Zonder deze commentaren is de Thora niet of nauwelijks te begrijpen.  Rashi is een van de bekendste van deze commentatoren. Generaties joden zijn met zijn commentaar opgegroeid. De methode van Rashi heeft voor zeer veel mensen de bijbel ontsloten.

Beginnerscursus Hebreeuws

Hebreeuws is de taal waarin de boeken van de TeNaCH (het Oude Testament) geschreven zijn, en staat daarmee aan de bron van onze cultuur. In de acht bijeenkomsten van deze cursus leert u de Hebreeuwse letters en de eerste beginselen van de Hebreeuwse grammatica – ook handig als u van plan bent naar Israël te gaan. Na afloop heeft u voldoende basiskennis voor de vervolgcursus waarin teksten uit Genesis worden gelezen.

Er wordt gewerkt met de methode Hoi ik leer Ivriet. Deze is gemaakt voor basisschoolleerlingen en biedt de informatie aan op een toegankelijke en speelse manier. Het huiswerk is ongeveer 2 uur per bijeenkomst.

De stichting Leerhuis Limburg organiseert cursussen en bijeenkomsten om de kennis van het jodendom in Limburg te vergroten. (zie www.leerhuislimburg.nl)

 

Data

29 januari, 5, 12, 19 en 26 februari, 12, 19 en 26 maart

Tijd

19.30 – 21.30 uur

Plaats

Evangelische Gemeente Paulus, Evence Coppéelaan 31, 3600 Genk

Inleider

Joanne Seldenrath, bestuurslid Leerhuis Limburg

Kosten

afhankelijk van aantal cursisten, on geveer € 80 excl. lesmateriaal à € 24

Opgave

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of (0495) 745 214

Lezing zondagmiddag 3 februari 2019 Hertzberger, Burnier en wij

Welkom bij Leerhuis Limburg

Uitnodiging

zondagmiddag 3 februari 2019

15.00 – 16.30 uur

Synagoge Meerssen

Lezing met als onderwerp:

Hertzberger, Burnier en wij

Rosanne Hertzberger schrijft levendige columns voor de krant. We lezen op deze middag met aandacht een van haar commentaren. De korte tekst “Losscheuren van de kudde” is ons uitgangspunt. Hertzberger vertelt hoe ze tot haar vreugde een zelfstandige geest heeft ontdekt.  Ze geeft aandacht aan Andreas Burnier en de actualiteit van haar denken (NRC, 6 mei 2017).

De boodschap? Wees geen meeloper. Maar hoe moet dat dan: je losmaken van de kudde en zelfstandig denken? Lezing en gesprek. Ruimte aan de toehoorders. Gelegenheid voor vragen en gesprek.

Inleider: André van Dijk

toegang: vrije gave