Gezamenlijke website van de Synagoge Meerssen en het Leerhuis Limburg

Concert De Muzen van Meerssen op 16 juni 2019

300 7356 242x300

 

Wij nodigen u van harte uit voor het derde concert op 16 juni a.s. dat gegeven wordt in de Synagoge van Meerssen .

Paul van Loo en Ivo van Rosbeek

loorosbek

Sinds 2002 maken Paul van Loo en Ivo Rosbeek samen muziek, o.a. Limburgse luisterliedjes, die ze ook op een zestal cd's hebben vastgelegd.

Vanaf de eerste cd "Ede Staal" zijn de cd's zeer goed ontvangen en is het lied 't Is nog noëts Zoë donker geweës een 'evergreen' geworden in heel Limburg en erbuiten.

In de optredens, die beide heren verzorgen, wordt het programma aangepast met andere mooie liedjes uit hun omvangrijke repertoire.

graag reserveren per mail

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U kunt reserveren bij Linda MÖhringer en Marie-Louise Frissen

Telefoonnummer 045 5712310 en 045 5421594

Tijd: 15.00 uur

Toegang: € 12,50 , kinderen tot 12 jaar gratis.

Adres: Kuileneindestraat 22a – Meerssen

.

Muzen van Meerssen 14 April 2019

300 7356 242x300Concert op Zondag 14 April 2019

DE MUZEN VAN MEERSSEN

 Wij nodigen u van harte uit voor het tweede concert dit jaar op 14 april

a.s. dat gegeven wordt in de Synagoge van Meerssen .

Donker & Licht met Johannes Brahms

 Frank Mostert – bas-bariton
Kirsten van Os – piano

Het concert geven wij het thema “Donker en licht”. Prachtig hoe Brahms zo met die twee polen de teksten kleurt, zo komen we lief en leed tegen, nacht en dag, wanhoop en hoop, bitter en zoet. Wij willen u van harte uitnodigen om deze mooie klanken met ons mee te beleven, het wordt een bijzondere reis met donker en licht; het leven in een notedop!

Graag reserveren per email:
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt ook reserveren bij Linda MÖhringer en Marie-louise Frissen
Telefoonnummer 045 5712310

 

Tijd: 15.00 uur
Toegang: € 12,50 , kinderen tot 12 jaar gratis.
Adres: Kuileneindestraat 22a – Meerssen

Franse Chansons: een middag vol liefde, passie en nostalgie

181104 logo hoffmans vertellingen

Heerlijk geurende lavendelvelden, zon, lekker eten, een goed glas wijn en natuurlijk prachtige chansons: dat is Frankrijk zoals we het kennen. De warme stem van Ghislaine Mommer en de virtuoze pianoklanken van Clemens Hoffman zullen uw herinneringen aan Frankrijk doen herleven in de synagoge in Meerssen op zondagmiddag 7 april 2019.

Maar er is meer, want onvergetelijke melodieën als ‘J’attendrai’, ‘La vie en rose’ en 'aux Champs Elysées’ zijn er om gezongen te worden. Daarom wordt het publiek verleid om na de pauze mee te zingen met de chansons die speciaal hiervoor geselecteerd zijn.

Ghislaine Mommer en Clemens Hoffman nemen u op enthousiaste wijze mee op hun reis naar het passievolle en ondoorgrondelijke Frankrijk. Dit wordt een middag om nooit meer te vergeten.

Gline Performance Hoffmans vertellingen

La Rosa de Maastricht 24 maart 15:00 uur

Affiche La Rosa de Maastricht 24 maart online

La Rosa de Maastricht staat wederom met joodse volksmuziek op de planken  van de mooie synagoge aan de Kuileneindestraat in Meerssen. Met veel plezier,  vakkundigheid en overgave brengt de groep klezmer, jiddische liederen en sefardische balladen (romanzas). Nieuw is de bijzonder muzikale bijdrage van ervaren contrabassist Janusch Hallema, die de muziek van een solide klankbodem voorziet en een fijne, blijde swing toevoegt.

“Mit herts un mit gefil” biedt La Rosa de Maastricht u een hartverwarmende middag aan vol passie, humor, tederheid en verbazende kleine verhalen, die steeds worden toegelicht.
Ga mee op reis naar het Oost-Europa van begin 20e eeuw, naar het Spanje van het Moorse rijk, en het Turkije onder de Ottomanen. Overal werd joodse muziek gemaakt. Om te leven, overleven en voort te bestaan was muziek een heerlijk, onontbeerlijk element. Levenslust en droefenis gaan hand in hand.

Voor meer info: www.larosademaastricht.com
Reserveringen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of: 06 -2488 3379

Lezing met muziek, Zondag 20 januari 2019

300 7356 242x300Zondag 20 januari 2019
Lezing met muziek
DE MUZEN VAN MEERSSEN

Er wordt U op 20 januari a.s. , binnen het kader van “MUZEN MEERSSEN” een heel bijzondere middag aangeboden.

De Heer Teerhöfer geeft een lezing over de dag van het jodendom.
Herman Teerhöfer, zal enkele thema’s toelichten die te maken met het veelkleurige en veelzijdige jodendom zoals de sjabbat, de synagoge, rituelen en gebruiken in de synagoge en religieuze symbolen en rituelen in het jodendom, rondom geboorte, religieus volwassen worden, huwelijk en sterven en begraven (van de wieg tot het graf).

Dit wordt afgewisseld met Jiddische liederen door zangeres Lucette van den Berg.

Reserveren: Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt reserveren bij Linda Möhringer en Marie-Louise Frissen
Of per mail muzenmeerssen.
Telefoonnummer 045 5712310 en 045 5421594

Tijd: 15.00 uur
Toegang: € 12,50 , kinderen tot 12 jaar gratis.
Adres: Kuileneindestraat 22a – Meerssen

'Geef me een lied dat ik voel'
Lucette van den Berg is één van de toonaangevende stemmen van de nieuwe generatie jiddische
zangeressen. Ze heeft opgetreden in theaters, concertzalen en festivals in Europa en Noord-
Amerika.
Al op jonge leeftijd wist ze, dat muziek haar leven zou worden.
Al op 18 jarige leeftijd startte zij met haar studie klassiek zang aan het conservatorium van Zwolle
en later Amsterdam, won een tweede plaats bij het Euregio Vocalisten Concours en legde zich toe
op liedrecitals en oratorium, terwijl zij in haar studeerkamer, voor haar eigen plezier, jiddische
liedjes begon te zingen.

Lees meer...

De synagoge van Meerssen en haar activiteiten

De eerste vermelding van joden in Meerssen is te vinden in de rekeningen van de Proosdij behorend bij de basiliek. Op 22 september 1693 levert 'de jood van Meerssen' 86 pond ossenvlees en 11 pond schapenvlees ter waarde van 14 gulden en 14 stuivers. Daarmee lijkt een trend gezet. Ook in de twee en een halve eeuw eeuwen daarna zijn de Meerssense joden vooral te vinden in de veehandel. De twee families Zeligman, die in 1942 worden weggevoerd naar de kampen, beheerden bekende slagerijen in het dorp.
Vanaf het begin van de 18e eeuw vestigen zich druppelsgewijze families uit het naburige Maastricht en het wat verdere Rijnland in Meerssen. In de aanloop naar de Franse Revolutie is er plotseling sprake van een flinke toename van het aantal joden. Na de door de Fransen gebrachte formele gelijkstelling voor de wet vormt zich een stabiele en redelijk welvarende gemeenschap, schommelend tussen de 70 en 100 leden, die rond 1850 begint te sparen voor de bouw van een synagoge. Eerder was al een begraafplaats aangekocht op een idyllisch plekje langs de Geul. Op 17 juli 1853 wordt de synagoge feestelijk ingewijd. Een verbaasde journalist van het Nieuw Israëlitisch Weekblad uit Amsterdam beschrijft een typisch Limburgse stoet met voorop een harmonie gevolgd door de joodse gemeenschap en de rabbijn met de Thora-rollen.
Vanaf 1900 treedt een gestage afname op van het aantal joden in Meerssen. Men verhuist nogal eens naar Mokum! De lijst van 'in de gemeente woonachtige joden', die de burgemeester in juli 1942 opmaakt, bevat 17 namen. Negen van de vermelde personen worden omgebracht. Documentatiecentrum Yad Vashem in Jeruzalem vermeldt in totaal 51 vermoorde joden met een link naar Meerssen. De joodse gemeenschap in Meerssen bestaat niet meer!
Na de oorlog komt de synagoge in particuliere handen, raakt in verval en brandt in 1971 zelfs af. Onder leiding van Max Hamburger en Tibor Berkowitz – twee overlevenden van de Holocaust - wordt met financiële steun van provincie, gemeente en lokale bevolking het gebouw 1987/1988 gerestaureerd. Het Rijksmonument is sindsdien eigendom van een stichting, gerund door vrijwilligers. De primaire doelstelling van de Stichting Synagoge Meerssen is de instandhouding van het gebouw als beeldbepalend element in de kern Meerssen. Daarmee wordt tevens herinnerd aan de bewogen geschiedenis van een bevolkingsgroep, die eeuwen onderdeel uitmaakte van de Meerssense gemeenschap.
Nu de synagoge haar rol als gebedshuis heeft verloren fungeert het gebouw als ontmoetings- en cultureel centrum. Er worden tentoonstellingen en concerten gehouden, die publiekelijk toegankelijk zijn. Daarnaast worden er vaak tezamen met het Leerhuis Limburg lezingen en cursussen gehouden over voornamelijk levensbeschouwelijke, historische en filosofische onderwerpen. Tenslotte kan men op afspraak in groepsverband de synagoge bezoeken en ingeleid worden in de vele aspecten van het jodendom in de loop van een meer dan drieduizendjarige geschiedenis. Een geschiedenis waarin ook Meerssen voorkomt!