Gezamenlijke website van de Synagoge Meerssen en het Leerhuis Limburg

Leren in de geest met verschil, kernbegrippen van Emmanuel Levinas en Jonathan Sachs

De wereld van vandaag draait voor een groot gedeelte om het individu, het persoonlijke domein van mensen. In grote delen van onze wereld wordt de mens opgevat als een zelfstandig en autonoom wezen. Leren en opvoeden zit in het westen voor een groot gedeelte zo in elkaar.
Voor de joodse filosoof Emmanuel levinas is deze manier van menswording uitgangspunt van (zijn) denken dat zich gaandeweg ontwikkelt tot een fundamentele kritiek op het autonome individu. In plaats van autonomie krijgt onze wereld vooral vorm in heteronome processen. Juist uit de differentie, door verschillen te maken en door het benoemen van onderscheid ontstaat een grensverleggend denken en de ruimte waar de Ander beeltenis en aanwezigheid krijgt.

Deze fundamentele openheid biedt elk mens de kans tot zelfonderzoek van zijn persoon en van zijn omringende wereld. Er is vervolgens moed voor nodig, gevoed door hoop, om te ontdekken dat in deze tussen-ruimte van een onophoudelijke verscheidenheid sprake is. De Britse rabbijn Jonathan Sachs heeft dit principe neergelegd als een mogelijkheid voor de grote vraagstukken waar culturen in het westen –maar ook elders- zich voor geplaatst zien. Zo bezien biedt zijn publicatie een 'Leven in Verscheidenheid'.

Geinteresseerden vormen samen een leerhuis-groep waarin het er om gaat om al lezende en in gesprek met elkaar langzaam ingevoerd te worden in context, uitgangspunten en manier van denken. Het onderlinge gesprek is dus van wezenlijk belang om de geest te scherpen.
De eerste twee bijeenkomsten staan bij wijze van herhaling in het teken van Levinas en sluiten af met de laatste hoofdstukken over het Gelaat en over verantwoordelijkheid.
Vervolgens zullen we aan de slag gaan met het boek 'Leven met Verschil' van Sachs waarin het leerhuis al discussiërend de verscheidenheid zoekt en de voorwaarden probeert te benoemen die daarvoor in onze wereld van vandaag van belang zijn.

 

De vijf bijeenkomsten zijn gepland op:

 

11 en 25 februari, 4 en 18 maart, 1 en 15 april, 6 en 20 mei

 

Tijd: 19.00 tot 21.00 uur

Plaats: “Het Jeugdgebouw” Minderbroederssingel 15f Roermond

Kosten deelname: € 75,– (excl. consumpties)

Opgave via: Leerhuis Meersen: het aanmeldingsformulier, of  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.