Gezamenlijke website van de Synagoge Meerssen en het Leerhuis Limburg

Joden en christenen lezen elkaars geschriften in 2015

Cursus: Joden en christenen lezen elkaars geschriften anno 2015
Inleider: André van Dijk
Duur: 4 bijeenkomsten (14.00 – 16.00 uur) 3, 10, 17, 24 november 2015
Plaats: synagoge Kuileneindestraat 22 6231 KG Meerssen
Richtprijs: 25.- euro per deelnemer

Belang: Joden en christenen, een gesprek tussen vertegenwoordigers van deze wereldgodsdiensten kan bijdragen aan wederzijds begrip. Wat staat er anno 2015 op de agenda? Op onze bijeenkomsten staan we stil bij enkele actuele publicaties. De inleider legt daaruit kopieën voor. We lezen en bespreken wat men vandaag de dag over en weer in elkaars geschriften van belang vindt. Op welke manier zijn die opvattingen ook voor ons van betekenis?

03-11-2015

Eerste bijeenkomst Inleiding: doel van de bijeenkomsten. Onderwerp: de studie van Jona Lendering :“Israël verdeeld. Hoe uit een klein koninkrijk twee wereldreligies ontstonden” (Amsterdam 2014). Waarom scheidden Joden en christenen? + Dirk Vlasblom: NRC / Handelsblad 22 maart 2014: ‘Het gewapende conflict tussen Joden en Romeinen in de eerste eeuw na Christus was waarschijnlijk de belangrijkste oorlog uit de westerse geschiedenis.” Is de verwoesting van de (tweede) Tempel in het jaar 70 nog actueel?

10-11-2015

Tweede bijeenkomst Nes Ammim organiseerde in oktober 2014 het Galilee Seminar. Christenen en Joden ontmoetten elkaar en bezonnen zich op thema ’s die belangrijk zijn voor het interreligieuze gesprek. Dr Rainer Stuhlmann presenteerde een christelijke bijdrage: “Nes Ammim ’s Contribution to the Ecumenical Dialogue in Europe and Palestine / Israel.” Eén van zijn conclusies wordt ondersteund door: D. Nirenberg: Anti-Judaism. Wat beweert Stuhlmann? Hoe zien wij – hier in Zuid Limburg - het inter-religieuze gesprek

17-11-2015

Derde bijeenkomst. H. Koorevaar en Mart-Jan Paul: “Theologie van het Oude Testament” (Zoetermeer 2013). Twee protestantse academici bestuderen het OT. Tot welke opvattingen komen zij? Hoe verhouden de auteurs zich tot Stuhlmann? Hoe kunnen wij een opvatting ontwikkelen over hun studie?

24-11-2015

Vierde bijeenkomst: De Joodse geleerde Raphaël Draï heeft het evangelie van Lucas gedegen gelezen. “Jésus. Lecture de l ‘évangile selon Luc. Hermann 2014 [bespreking: Roger-Pol Droit: “Retour sur le procès de Jésus” Le Monde des Livres, 12 décembre 2014]. Welke inzichten legt deze Fransman ons voor? Afronding. Welke inzichten of opvattingen hebben wij ontwikkeld?

 

André van Dijk (*1949) is bestuurslid van Stichting Leerhuis Limburg en in het dagelijks leven docent retorica aan het Sint-Maartenscollege te Maastricht. Als lid van de PKN-Gemeente Maas-Heuvelland (Sint-Janskerk) heeft hij interesse in bijbelinterpretaties.
Belangstelling? Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of het contactformulier op de website